00 header 3

Jubileumcongres 10 jaar Odensehuizen

Woensdag 16 oktober vond het jubileumcongres Odensehuizen plaatsin het kader van het 10-jarig bestaan van de Odensehuizen in Nederland. Sinds de start in 2009 van het Odensehuis Amsterdam Zuid is het Odensehuis een waardige stem en een geborgen plek voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst werden huidige en toekomstige ontwikkelingen tegen het licht gehouden en werd de balans opgemaakt van 10 jaar unieke ervaringen en inspirerende samenwerking. Anno 2019 zijn er 34 Odensehuizen en 12 in oprichting. We kijken terug op een inspirerende dag! www.odensehuizen.nl 

Alzheimer in keramiek

Vrijdag 25 oktober zal om 14:00 uur aan de Molenstraat 16 in Strijen, de opening plaats vinden van de tentoonstelling 'Alzheimer in keramiek'. Antoinette van Beurden: 'In Nederland lijden op dit moment 280 duizend personen aan dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm bij dementie. Voor al deze mensen zijn vele mantelzorgers actief, ik ben een van de mantelzorgers.'

'Tijdens het ziekteproces van mijn moeder heb ik ervaren dat er moeilijke, eenzame, verdrietige maar ook mooie en ontwapende momenten zijn. Het voortschrijdende en ingrijpende proces heb ik vertaald naar de klei. De mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen vaak niet bij het eigen innerlijk. Wij als naaste kunnen onze geliefde familieleden en vrienden regelmatig ook niet bereiken. De roos heb ik gebruikt als metafoor om het mooie van de mens weer te geven. De roos is soms zichtbaar, soms niet. Dit omdat je je best moet doen om de mensen met de ziekte van Alzheimer te ontmoeten'.

Tijdens de opening op vrijdag 25 oktober om 14:00 uur in Galerie Ludiek, Molenstraat 16 te Strijen en op 16 november, vertelt Antoinette van Beurden over haar indrukwekkende werk, de achtergronden en motieven. Tevens kunt u de expositie bewonderen. 

 

Trots overheerst na slotvoorstelling

Bron: AD Hoeksche Waard, Arco Bomgaars, 15-07-2019 

Ontroerend, confronterend, aandoenlijk en tot nadenken stemmend. De voorstelling annex theaterwandeling DeMens over de diverse aspecten van dementie zorgde ook in het slotweekeinde voor diverse reacties van bezoekers van verschillende leeftijden. 

De opvoering was speciaal gemaakt voor het eerste lustrum van het Odensehuis. Theatermaakster Mieke de Wit merkte de afgelopen weken al dat het in beweging krijgen van het Hoeksche Waardse theaterpubliek bepaald niet meevalt. Dat was bijzonder spijtig, want het drieluik maakte mooi inzichtelijk hoe dementie zich openbaart en wordt ervaren door direct betrokkenen. De Wit liet zich inspireren door gesprekken met bezoekers van het Odensehuis, de ontmoetingsplek voor mensen met geheugenverlies en beginnende dementie en hun familieleden.

,,Wat na de afgelopen weken overheerst, is trots. Naast de uiteenlopende reacties blijkt de voorstelling ook een inspiratie'', is de reactie van De Wit na de reeks voorstellingen, die de bezoekers soms tot tranen heeft geroerd en aangrijpende momenten biedt. Zoals de confrontatie met de emotie van de bezoekers van het Odensehuis, verpakt in een kort persoonlijk gedicht. Of de persoonlijke vertelling van Nico van Lent op de fraaie locatie van woonzorgcomplex Rembrandt, waarbij de verteller uitermate beeldend verhaalt over zijn twee ouders die beiden met dementie te maken krijgen. Acteur Maarten Poldervaart, ondersteund door zijn echtgenote, beeldt in het slotdeel van de wandeling de verschillende stadia van dementie uit in een scène waarin hij in de huid van een dementerende verteller bij een diavoorstelling over het Hoeksche Waardse landschap kruipt.
De voorstelling krijgt geen vervolg, maar Mieke de Wit wil wel scholen gaan bezoeken om het thema met behulp van de voorstelling inzichtelijk en bespreekbaar te maken.

laaste weekend: Theaterwandeling DeMens

DeMens

Dementie komt van het Latijnse woord demens, dat weg van het verstand betekent. Theatermaker en filosoof Mieke de Wit heeft maandenlang gewerkt met mensen in de eerste stadia van dementie, hun partners en kinderen. Samen zijn zij op pad gegaan om de mens achter het verstand te vinden. Zit achter ons denken het ware mens-zijn verscholen? Welke emoties gaan gepaard met het voortschrijdend proces van dementie? Hoe gaat de omgeving om met het verlies van geheugen en onvoorspelbaar gedrag. In deze baanbrekende voorstelling gaat u onder leiding van gidsen op pad om een ervaring rijker te worden.

De voorstellingen starten op 20 juni (try-out) en lopen tot 14 juli.

Een overzicht van alle geplande voorstellingen vindt u hier.

Start: Odensehuis, Jan Tooropstraat 6, Oud-Beijerland.

Kaartjes: € 14,95

Kaartverkoop: www.kunst4all.com; kassa een half uur voor aanvang open.

Cursus Poetische Verhalen Maken

Dinsdag 7 mei van 13:30 - 15:00 uur vindt in het Odensehuis Hoeksche Waarde de introductie plaats voor de cursus Poetische Verhalen Maken. Kees Deenik komt verhalen maken met bezoekers van het Odensehuis. Een uitgelezen kans om te kijken of deze manier van creatief bezig zijn met mensen met dementie u aanspreekt. Zo ja, dan kunt u zich opeven voor een cursus later in het jaar. Zo nee, dan beleeft u een fijne middag. 

Het maken van poetische verhalen met mensen met dementie doet Kees Deenik volgens de methode TimeSlips van Anne Basting. Een methode die werkt vanuit de visie dat je niet op zoek gaat naar wat mensen nog weten, maar die de mogelijkheid van de fantasie gebruikt om verhalen te vertellen. Aan de hand van een zorgvuldig uitgekozen beeld wordt in verschillende rondes geassocieerd. De associaties worden op schrift gesteld en weer teruggeven aan de deelnemers, hun familie en verzorgenden. Nog meer informatie vindt u op https://www.timeslips.nl  

In juni/juli volgt de gratis cursus van vier bijeenkomsten om deze methode van werken - Timeslips - te leren. Deze cursus wordt gegeven door Kees Deenik en is speciaal voor activiteitenbegeleiders en vrijwilligers in de zorg die zich creatief verder willen ontwikkelen. 

Deze cursus wordt georganiseerd door Kunst4all in het kader van het kunstprogramma Waardig Oud Zijn - een jaarlang kunstzinnige activiteiten rondom dementie. Zie ook https://www.kunst4all.com 

  • 1
  • 2

 

Loop gerust
eens binnen

Dit kan op iedere maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10:00 - 15:30 uur.

Elke laatste vrijdag van de maand is er een uitstapje. Kijk in de agenda meer activiteiten.

 


Vormgeving en realisatie: Schot Marketing en Communicatie schot.nl

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.