Skip to main content

Over Odensehuis

Het Odensehuis is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplaats voor mensen met geheugenverlies en beginnende dementie, (hun) partners, kinderen en kleinkinderen, professionals en buurtgenoten.

Bezoekers voelen zich thuis en kunnen elke dag komen en gaan wanneer zij willen. Zij ontmoeten anderen in een vergelijkbare situatie, er is een ongedwongen sfeer en openheid om met elkaar over hun ervaringen en vele andere zaken te praten. Daarnaast wordt er met elkaar gezorgd voor een zinvolle invulling van de dag.

Mensen die de diagnose dementie hebben gekregen, worden ondersteund in de mogelijkheid een leven te leiden waarbij ze zich gelijkwaardig en geaccepteerd voelen in de samenleving en daar een zinvolle bijdrage aan kunnen leveren. Vergeet dementie, onthoud de mens!

Het Odensehuis gaat uit van eigen regie en kracht van de bezoekers. Bezoekers bepalen met elkaar hoe zij de dag invullen. De lunch is een belangrijk onderdeel van de dag, deze wordt met elkaar verzorgd.

Odensehuis Hoeksche Waard | Koken in de groep

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het Odensehuis is het taboe op dementie te doorbreken. Met het Odensehuis laten we dan ook zien dat mensen met dementie bij onze samenleving horen.

Iedereen die in het Odensehuis komt, wordt ‘bezoeker’ genoemd. Met elkaar vormen we het Odensehuis. Samen zetten we activiteiten op, waarbij we kijken naar ieders kwaliteiten en mogelijkheden. We zoeken met elkaar naar wat belangrijk en gewenst is. Het Odensehuis is een inloophuis, waar niets moet, veel kan en bovenal erkenning is voor mensen met dementie, mantelzorgers e.a. Voor nadere informatie kunt u een afspraak maken met de coördinator.

Het Odensehuis Hoeksche Waard staat voor:

  • Het ondersteunen van elkaar en het samen organiseren van activiteiten die u plezierig, zinvol en/of belangrijk vindt.
  • Een veilige omgeving, (grote huiskamer) waar u ervaringen uit kunt wisselen. Dit geldt ook voor partners, vrienden, familie en kinderen van mensen met dementie.
  • Met elkaar zoeken naar antwoorden op vragen die u en uw omgeving bezighouden.
  • Het uitwisselen van informatie aan professionals over onze mogelijkheden.
  • Een ontmoetingsplek waar iedereen makkelijk binnenloopt, waar niets moet en veel kan.
  • Een prettige plaats voor vrijwilligers om hun talenten in te zetten.

Ons inloophuis is genoemd naar de plaats Odense in Denemarken. Daar werd het eerste inloophuis in deze vorm opgericht. Dit initiatief heeft veel navolging in Nederland gekregen. In de Hoeksche Waard is het Odensehuis gestart op 4 juli 2014.