17 september 'Onvergetelijk Boijmans'

Met 10 bezoekers vertrokken we al om 13.30 uur vanuit het Odensehuis naar Museum Boijmans in Rotterdam, voor een rondleiding. Hier was het Odensehuis voor uitgenodigd in het kader van 'Onvergetelijk Boijmans'.

 

Na een gastvrije ontvangst, versierd met een naamsticker en voorzien van vakkundige vrijwilligers en begeleid door Leonie, een lieftallige presentatrice, ontstond er allereerst een gesprek over wat men ‘mooi’ vond. De antwoorden varieerden van Vincent van Gogh, abstract, Beethoven, mooie vrouwen die ondeugend keken e.a. uitspraken. Deze uitspraken werden zo af en toe weer in de uitleg benoemd.

 

 

Hierna werd de rondleiding echt gestart bij het schilderij van Gerard Dou: jonge vrouw aan de kaptafel (1667). Allereerst beschreven de bezoekers wat men zag op het schilderij, zo kwamen de ervaringen langzaam naar boven.

 

De tocht werd vervolgd en gestopt werd bij het portret van een dame, door Jan Adam Kruseman (1829) Er werd gesproken over het postuur en de kleding van de vrouw, die een duidelijk beeld gaf van die tijd. Een vergelijkbare muts werd doorgegeven en bevoeld. Een bezoeker vertelde dat zijn opoe ook zo'n soort hoedje had, maar dan met spiegels en stijve stof. Er ontstond inmiddels een geanimeerd gesprek. Het derde object wat werd besproken was de petite danseuse de quatorze ans (veertienjarig danseresje) van Edgar Degas (1880-1881). Een prachtig bronzen beeld met kanten rokje in een ballet pose. In de 18e eeuw vond niemand dit mooi, men was gewend alleen geëerde mensen te portretteren of uit te beelden. Bijna iedereen vond dit beeld nu erg mooi. Enkele bezoekers hadden vroeger aan ballet gedaan en de pose werd nog eens uitgelegd.

 

Het laatst bekeken schilderij werd onmiddellijk herkend door de bezoekers, het bleek de haven van Rotterdam door Paul Signac in 1907 weergegeven. Zo ontstond er een geanimeerd gesprek over de haven, de beleving van vroeger, (de geuren van de vervuiling, stoomboten, zeilschepen) tegenover de moderne haven van nu. Ook de techniek die bij dit schilderij werd gebruikt ‘het pointillisme’ werd herkend en uitgebreid besproken. Iedere bezoeker kreeg een ansichtkaart mee van de onbekende dame. Na een kopje koffie of thee togen de bezoekers weer huiswaarts. Dit project is zeker voor herhaling vatbaar, iedereen heeft enorm genoten.

 

Welkom 

Maak vrijblijvend kennis, onder het genot van koffie of thee. Dit kan van maandag t/m vrijdag van 10:00 - 15:00 uur.

Kijk in de agenda voor activiteiten.

 


Vormgeving en realisatie: Schot Marketing en Communicatie schot.nl