Odensehuis-tuinproject

Huidige situatie
De tuin rondom de Beijerkorf en het Odensehuis is nu kleurloos. Er staan struiken voor de ramen en langs de hekken. Diverse onderzoeken hebben aangetoond, dat een groene omgeving een positieve invloed kan hebben op mensen met dementie. Uit onderzoek blijkt eveneens dat een belevenistuin, verschillende elementen kan bevatten die de zintuigen prikkelen zoals geluiden, geuren, beelden en geuren.

 

Lees meer

Studenten ergotherapie in het Odensehuis

Ergotherapie is paramedische zorg, net als oefentherapie of logopedie. Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met reavlidatie na een ongeluk. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. Zo helpen ergotherapeuten b.v. mensen die door een probleem in de oog/hand coördinatie moeite hebben met schrijven. Ook mensen met beginnende dementie worden door ergotherapeuten getraind om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven. De ergotherapeut start met het bespreken van de problemen van de cliënt. Ergotherapie is zorg op maat; zorg die afgestemd wordt op de wensen van de cliënt. De ergotherapeut gaat dus na wat de cliënt belangrijk vindt. Daarna wordt een observatie gedaan van de dagelijkse activiteiten om zo na te kunnen gaan wat de beperkingen en mogelijkheden zijn. De ergotherapeut adviseert en begeleidt bij barrieres in dagelijkse activiteiten, denkt mee over de keuze en verdeling van activiteiten in de dag en geeft voorlichting aan mantelzorgers en naaste betrokkenen.

 

Lees meer

Helpt u mee om de Hoeksche Waard dementievriendelijker te maken?

Dementie wordt vermoedelijk volksziekte nummer 1. We krijgen er allemaal mee te maken, in onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Dat is soms zwaar, maar als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Zodat mensen met dementie en mensen in hun omgeving zol lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten.

 

Lees meer

Op weg naar dementievriendelijk Hoeksche Waard

16 november was de opstapbijeenkomst voor dementievriendelijk Hoeksche Waard. Bij deze bijeenkomst waren zo'n 100 bezoekers aanwezig. Een groep ervaringsdeskundigen uit de Gelderse vallei deelden hun ervaring met de toehoorders. Het Odensekoor, dat voor deze gelegenheid had geoefend, zong met ongeveer 20 personen een aantal liederen. Hierna was er een interview door Ria Los met een tweetal mantelzorgers en bezoekers van het Odensehuis. Hierna kon de overeenkomst door de 5 wethouders en directeur van de GGD worden getekend. Binnenkort zal deze overeenkomst worden omgezet in concrete stappen.

7 oktober landelijk congres voor de Odensehuizen

Op deze dag waren presentaties van Anne Mei Thé en Joris Slaets, beiden wetenschappers die betrokken zijn bij de Odensehuizen. De dag werd gepresenteerd door Gijs Wanders, die het boek Portretten van Dementie heeft geschreven. Studenten van het Prins Claus Conservatorium uit Groningen gaven een prachtig muzikaal en theatraal inkijkje van hun werk met de bezoekers van het Groningse Odensehuis, ontroerend mooi. In de middag waren er interessante workshops georganiseerd. Het landelijk platform lanceerde de website www.odensehuizen.nl

 

Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur van de Leudenacademie heeft o.a. onderzoek gedaan in het Odensehuis, naar het unieke karakter van de filosofie van de Odenshuizen in relatie tot reguliere voorzieningen. Hij deed onderzoek naar de meerwaarde van de Odensehuizen. Wat maakt het Odensehuis anders dan de rest. Hij vond o.a. dat er persoonsrelaties zijn, als basis. Het Odensehuis biedt zorg, die kansen schept om zoveel mogelijk te zijn wie men wil zijn of te doen wat men wil doen. Er is leef en speelruimte, vrijheid, continuiteit en veiligheid, empathie en sensitiviteit om te begrijpen wat er nodig is. Er is bezorgheid dat het perspectief van de ander ertoe doet. Het welbevinden zit vooral in de sociale interacties en de vrijheid. Verlangen en behoeften worden gehoord, gezien, waar mogelijk vervuld. Wie ben ik op dit moment, waar wordt ik blij van en wie zijn belangrijk in mijn leven? De persoonsgerichte relaties zijn onontbeerlijk in de zorg.

LantarenVenster in Rotterdam

30 september gingen we met 34 mensen in de bus naar LantarenVenster in Rotterdam om de film Florence Foster Jenkins te zien met Meryl Streep en Hugh Grant in de hoofdrol.

 


Het was een geweldige dag; uitgezwaaid en toegesproken door mevr. Ina van der Werf, wethouder Zorg en Welzijn. De rit in een prachtige luxe bus en de vriendelijke ontvangst in LantarenVenster waren een goed begin. Iedereen genoot van de film en er werd veel gelachen. Een prima verzorgde lunch met koffie of thee toe, maakte dit uitje compleet. Het doel van dit uitstapje om in het kader van de eenzaamheid ook anderen hiervoor uit te nodigen is ook geslaagd. Het was ongeveer half om bezoekers en introducees. Met dank aan Judith Boumeester van de GGD voor dit initiatief.

 

Welkom 

Maak vrijblijvend kennis, onder het genot van koffie of thee. Dit kan van maandag t/m vrijdag van 10:00 - 15:00 uur.

Kijk in de agenda voor activiteiten.

 


Vormgeving en realisatie: Schot Marketing en Communicatie schot.nl